HABERLER
Dini Haber

TUHAF BİR JAPON AYİNİ : HİNA MATSURİ

Yazan: A.Kara
A, din, Şintoizm, Japon ayinleri, Şinto ayini, Şinto geleneği, Şintoizm geleneği, Eski Japon geleneği, Japon oyuncak bebek, Hina Matsuri, Kötülüğü def etme, Oyuncak bebekler ve ruhlar

HİNA MATSURİ FESTİVALİ
Hina Matsuri festivali bize ve farklı kültürden birçok insana göre oldukça değişik bir manzaradır. Çünkü bu festivalde okyanusa doğru sürüklenmekte olan teknelerde oturan kırmızı ve sarı kimono giymiş çeşitli şekillerde bin oyuncak bebek görüyorsunuz.

Peki Japonlar neden bu festivali her yıl 3 Mart'ta kutluyorlar?

Hina Matsuri festivali dekoratif sanat ve sosyal anlam birliğini temsil etmektedir.
Miras ve geleneğini korumaya oldukça düşkün bir ülke olan Japonya, eski bir Şinto ayini olan Hina Nagashi (bebek yüzdürme) adlı töreni hala uygulamakta ve yaşatmaktadır. Eski Japon inanışlarına göre talihsizlikler el yapımı bir oyuncak bebeğe aktarılabilirdi. Eğer bırakıldıktan sonra bebek bir nehir veya okyanusun üzerinde batmadan-devrilmeden durursa bütün sıkıntıları ve kötü ruhları alırdı. (Aynı olmasalar da aklıma Yahudilerin günahlarını tavuğa aktardıklarına inandığı Kaparot ayinini getirdi)

Hina Matsuri festivali Japonya'da Oyuncak Bebek Günü veya Kızların Günü olarak bilinir. Japon aileleri her yıl güzel giyimli bebekler hazırlayıp onları dilek ve duaların mesajlarıyla birlikte tahta teknelere yerleştirirler. Japon şehirlerinde bulunan Şinto tapınakları bu ayin için platformlar kurmaktadır.

Şinto tapınağının baş rahibi kötü ruhları yok ettikten sonra küçük, sevimli bebekler tekneyle okyanusa salınır. Bu sırada insanlar ailelerindeki genç kadınların mutluluğu ve sağlığı için dualar eder ve bu bebeklerin kötü şansı engellemesini umuyorlar.

Üçüncü ayın üçüncü günü bu bebekler evlerde misafir ediliyor ve evleri kutsadıklarına inanılıyor. Festival süresince kelimenin tam anlamıyla bebeklerin bedenlerinde ikamet ettiğine inanılan ruhlar gelecek yılın nimetlerini koruyacakları ve güvence altına alacaklarına inanıldığı için eğlendiriliyor ve evlerde misafir ediliyor.

Dışarıdan tuhaf görünen bu ayin Japon halkı için oldukça önemlidir.

Erkeklerin de ayrıca kendi bebek festivalleri vardır. Buna Musha Ningyo (Savaşçı bebekler) denir ve 5 Mayıs'ta kutlanır. Buradaki bebekler Samuray'ın savaş ruhunu somutlaştırmak için kullanılır.

Erkekler için olan festival beşinci ayın beşinci günü yapılıyordu ve "Tango no Sekku" olarak adlandırıldı. Ancak bu gün artık Japonya'da Çocuk Günü olarak kutlanmakta.

Özetle oyuncak bebeklerin dahil olduğu bu ayinler bize hem diğer dinlerde de bulunan iyi-kötü gibi etkileri bir nesneye aktarma inancının özellikle eski Japon halkında ve Şinto'larda yaygın olduğunu hem de uzakdoğu korku filmlerinde neden daha çok "bebek" kullanıldığını, bunların neden iyi-kötü ruhlarla ilişkilendirildiğini daha iyi açıklıyor.
« ÖNCEKİ YAYIN
SONRAKİ YAYIN »