HABERLER
Dini Haber

ABORJİNLERİN TAŞIDIĞI BİLİNMEYEN İNSAN DNASI

A, Bilimsel, Aborjinler, Bilinmeyen insan türü, Aborjinlerdeki bilinmeyen insan dnası, Aborjin dnası, Dna işaretleyicileri, Avustralya Aborjinleri,
AVUSTRAYA'LI ABORJİNLER "BİLİNMEYEN" BİR İNSAN TÜRÜNÜN DNASINI TAŞIYORLAR

Uzmanların yaptığı yeni araştırma bilinmeyen bir insan türünün genetik materyalini taşıyan Aborijin Avustralyalılar ve Pasifik Adalıları hakkında büyüleyici ayrıntıları ortaya çıkardı.

Yeni araştırma Papua Yeni Gine ve kuzeydoğu Avustralya'daki insanların tanımlanamayan, soyu tükenmiş bir insan türüne ait DNA izleri olduğunu gösteriyor.

Görünüşe göre genetikçilerin ve bilim adamlarının insanlık tarihindeki bu önemli an hakkında anlayamadıkları çok fazla şey var bu yüzden araştırmalar cevaplardan daha fazla soru doğuruyor.

2016 yılında Harvard Tıp Okulu'ndaki araştırmacılar dünyanın tüm bölgelerindeki insan genomunun kapsamlı bir çalışmasının bulgularını yayınladılar ve Avustralyalı aborjin popülasyonu hakkında hayret verici bir şey keşfettiler. Onların henüz tanımlanmamış bir insan türünün torunları olduklarını gösteren genetik işaretleyicilere sahip olduğunu keşfettiler.

Texas Üniversitesi'ndeki istatistiksel bir genetikçi olan Ryan Bohlender “Bir popülasyonu kaçırıyoruz ya da ilişkiler hakkında bir şeyleri yanlış anlıyoruz” diyor.

Bohlender ve meslektaşları modern insanların bugün hala taşıdığı fakat soyu tükenmiş insan DNA'sının miktarını araştırıyorlar.

100,000 ila 60,000 yıl önce atalarımızın Afrika'dan göç ettiğine ve Avrasya topraklarında yaşayan diğer insan türleriyle temas kurduğuna inanılıyor. Uzmanlar bu temasın bugün hala mevcut olan türlerimizde bir iz bıraktığına inanıyor.


"Asıl amacımız ırkımızın nerede olduğunu ve geldiği noktayı anlamaktır, ancak bunu yapabilmek için önce eski kabilelerin DNA'larını incelemeliyiz" diyor araştırmanın önde gelen bilim adamı Mallick Swapan (kariyerini insan genomunun kökenine adamış bir bilim adamı).

Yeni geniş çaplı çalışmada şimdiye kadarki çalışmalarda yeterince temsil edilmeyen, dünyaya dağılmış 142 farklı insan popülasyonunun genetik verilerinin toplandığını açıkladı.

Swapan'a göre bu yeni çalışmanın açığa çıkardığı en inanılmaz şey Avustralyalı aborjinlerin genetik kodlarının, antik mirasının, bilinmeyen bir “insan” türüne dair DNA işaretleyicilerini taşıdıklarını göstermesidir.

Başlangıçta sıra dışı DNA işaretleyicilerinin Aborijin atalarının, Denisovans olarak bilinen zorlu antik türlerle iç içe geçtiğini gösterebileceğinden şüphe duyulmasına rağmen, bu hipotez yanlıştır.

Analizden sonra bilim adamları DNA işaretleyicilerinin Denisovan markırlarından ayrı olduklarını keşfettiler ve bu da onları tamamen yeni bir insan türünün izlerini buldukları sonucuna götürdü.

Avustralya'nın yerli halklarının yaklaşık 50.000 yıl önce Afrika kıtasına gelen ilk insanların torunları olduğu bilinmektedir.

Aborjinlerin binlerce yıl boyunca dünyanın geri kalanından izole edildiği gerçeğinden dolayı bilim adamları onların genetik kodlarının nispeten homojen olacağı düşünmüştür. Fakat şaşırtıcı bir şekilde durum pekte böyle olmadı.

Swapan, "Avustralyalı bir Aborijin ile Avustralya'nın batısından gelen genetik kodlar Avrupa'lı veya Asyalı bir insandan farklıdır” diye belirtiyor.

Avustralya'daki yerli halkların genetik kodundaki inanılmaz çeşitlilik geçmişte bilinmeyen bir insan türüyle iç içe olduklarını gösteren, kendine özgü genetik belirtecin yanı sıra insanlığın antik tarihi hakkında hala keşfedilecek daha çok şey olduğunu göstermektedir.

Yazan & Çeviren: A.Kara
« ÖNCEKİ YAYIN
SONRAKİ YAYIN »