HABERLER
Dini Haber

VATİKAN VE KATOLİK OKULLARI YAPAY ZEKA ETİĞİ ÜZERİNDE DURUYOR

Haber
Dini Haber, Haberler, haber, Hristiyanlık dünyasından haberler, Vatikan haber, Dinlerden haberler, Dünyadan haberler, Katolik okulları, Vatikan ve yapay zeka etiği,

VATİKAN VE KATOLİK OKULLARI GÜNDEME GELEN "YAPAY ZEKA ETİĞİ" TARTIŞMASINA AĞIRLIK VERİYOR

Marquette Üniversitesi profesörü Shion Guha, geçen sonbaharda yapay zeka ve etiğine odaklanan bir sınıf planlamaya başladığında küçük ve samimi bir seminer için yeterli öğrenciyi çekeceğini, ilginin olmayacağını varsaydı.

Fakat beklenmedik bir şekilde öğrenciler sınıfları tıka basa doldurup Guha'yı bir bekleyen listesi oluşturmaya zorladılar.

Katolik kolejindeki veri bilimi lisansüstü programı direktörü Guha, "Aslında öğrencilerden bu tür bir yanıt beklemiyordum, etik konusuna ve bilime gerçekten özen gösteriyorlar" dedi.

Marquette öğrencileri kendilerini gelecekteki teknolojilerin iyi mi yoksa kötü mü kullanılacağına dair derin sorularla güreşen teknoloji sektörü profesyonellerinin, dini liderlerin ve Silikon Vadisi işçilerinin artan hareketinin bir parçası olarak görüyorlar.

Shion Guha “Katolik Kilisesi, etik araştırmasının ne olduğu konusunda bazı Batı kanunlarının geliştirilmesinde etkili oldu” dedi.

Bu arada Katolik liderler bu kanunların güncellenmesi için giderek daha fazla yatırım yaptılar.

Şubat ayında, Vatikan’daki Pontifical Yaşam Akademisi görevlileri ve teknoloji devi Microsoft, etik ve yapay zekanın kesişimine odaklanan bir doktora tezini savunan bir doktora öğrencisini onurlandırmak için 6.900 dolarlık uluslararası bir ödül üzerinde işbirliği yapmayı planladığını duyurdular.

Microsoft Başkanı Brad Smith bu girişimi aynı ay Papa Francis ve Başpiskopos Vincenzo Paglia ile yaptığı özel bir toplantıda tartıştı. Pontifical Life Medya Yöneticisi Fabrizio Mastrofini Akademisi'ne göre bu üçlü “genç neslin teknolojilerin sorumlu kullanımı konusunda eğitilmesinin önemi” üzerinde anlaştılar.

Mastrofini ayrıca ortaklığın papaz Francis'in akademiden etik ve yapay zeka konularını incelemesini istedikten sonra ortaya çıktığını belirtti.

Papaz Francis attığı bir mail ile “Teknolojiler ilerliyor, ancak tarafsız değiller” “İnsanlık konusunda uzman olan kilise dünyayı daha insani ve adil kılan bir gelişmenin yolunu gösterebilir.” dedi.

Microsoft yetkilileri ise bu toplantı hakkında yorum yapmaktan kaçındılar.

Haber Tarihi: 16 Mayıs 2019
Kaynak: Religion News


Admin Notu: Burada dikkat edilmesi gereken birkaç durum var:
  1. Vatikan bir şekilde teknolojiyi öcü-şeytan işi demeden kabullenmeye ve ortaklık etmeye başladı. Bunun nedeni ise değişen dünya düzeninde daha fazla kişiyi dine bağlı bir şekilde tutup kaybetmemek olabilir.
  2. Ben olsam söylemezdim, diyeceğim şey ise "insanlık konusunda uzman olan kilise" sözüdür, cadı diye yüzbinlerce insanı diri diri yakan, kazıklara geren, üzerine taş koyup ölüme bırakan, karanlık geçmişe sahip bir dinin ve onun kiliselerinin "insanlık konusunda uzmanız" demesi absürd bir durumdur.
« ÖNCEKİ YAYIN
SONRAKİ YAYIN »