HABERLER
Dini Haber

İSLAMİYET ÖNCESİ ALLAH'IN KÖKENİ

din, islamiyet, Allah, Allahın kökeni, İslamiyet öncesi Allah, Al-ilah, El-ilah, Ay Tanrısı Al-ilah, Putperest arapların Tanrısı, Arapların 360 putu, Allah ne demek,A,Hz Allah
Müslümanların çoğu bu söylendiğinde öfkelense de yazılı birçok belge göstermektedir ki Arap putperestler zaten Muhammed gelmeden önce de Kabe'ye ibadet ediyorlardı. İnançlılar bu söyleme karşı öfkelenseler de maalesef "tarih" onların tarafında değildir. İslamiyet öncesi edebiyatı bunu kanıtlamıştır (Allah Kimdir?, GJO Moshay, 1994, s138)

"Fakat tarih, kuşkusuz gölgenin ötesinde, Muhammed'in zamanından önce putperest Arapların dahi, baş tanrılarını Allah'ın adıyla ve hatta bir bakıma onun birliğini ilan ettiğini ortaya koyuyor... Putperest Araplar arasında bu terim, üç yüz altmış putlarıyla, panteon'un baş tanrısı olan Kabe'yi göstermektedir." ( Tanrının Müslüman Doktrini , Samuel M. Zwemer 1905, s. 24-25)

Aslında ilk önce yeni bir din kurmayı değil daha önceden var olan Allah'a olan inancını düzeltmeyi ve bu inancın tam anlamıyla ve haklı olarak talep ettiği şeyleri göstermeyi planlamadı. (Muhammed: Adam ve inancı, Tor Andrae, 1936, Theophil Menzel tarafından çevrildi, 1960, s13-30)

İSLAMİYET ÖNCESİ ALLAH'IN MENŞEİ
  • Allah'ın putperest Araplar tarafından birçok çok yönlü tanrıdan biri olarak ibadet edildiği sorusu kesinlikle sorulmamakta bile.
  • Allah'a, Muhammed doğmadan önce Mekke'deki Kabe'de zaten ibadet ediliyordu. Muhammed Mekke'lerin zaten tanışık olduğu bir Tanrıyı ilan etti. Bu yüzden putperest Araplar, Muhammed'i önceden tapınanlardan farklı bir Allah hakkında vaaz vermekle suçlamadılar.
  • Pek çok bilim adamı, "Allah" ın bileşik bir Arapça sözcüğünden türetildiğini söylüyor: AL + İLAH = Allah. Arapça "İlah", "Tanrı", Arapça "Al" kelimelerine karşılıktır. Dolayısıyla İngilizce eşdeğer bir "Allah" dan "The + God" gelir. Arthur Jeffery gibi diğerleri, "Ortak teori, bir ilah için yaygın bir söz olan ilah'dan ve bu nedenle de ilah, yani tanrıdan oluşan bir teori" Allah "Allah" olur "der. Ancak bu teori savunulamaz. Aslında, İslam öncesi zamanlarda Aramca'dan dile ödünç alınan kelimelerden biridir "(İslam: Muhammed ve Rahibesi, Arthur Jeffery, 1958, s85)
  • "Allah", Müslüman Tanrısının uygun ismi olarak bilinse de, Allah bir isim değil, tam anlamıyla "Tanrı" anlamına gelen bir tanımlayıcıdır. Bütün putperest kültürlerin "Üst Tanrısı" nı "Tanrı" olarak nitelendiren bu genel terimleri vardır.
Yazan: Anu
« ÖNCEKİ YAYIN
SONRAKİ YAYIN »